ΤΥΡΙ - ΤΑ Π.Ο.Π ΕΙΔΩΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Σκληρό ή μαλακό , αλμυρό ή γλυκό , το τυρί είναι μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων , αλλά και ο ξεχωριστός σύντροφος των πιο νόστιμων γευμάτων στην ελληνική κουζίνα. Με τους Έλληνες να βρίσκονται στην πρώτη θέση κατανάλωσης τυριών διεθνώς , με κατά κεφαλή κατανάλωση τα 28 κιλά περίπου ανά έτος, και είναι ξεκάθαρο ότι το τυρί είναι προσωπική μας υπόθεση. Στην Ελλάδα ως γνωστόν παράγουμε το τυρι ΦΈΤΑ εδώ και 6000 χρόννια .

Υπάρχουν γενικά στην χώρα μας 545 είδη τυριών και σήμερα π.ανω από 250.000 οικογένειες ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία καθώς το γάλα τους αντιπροσωπεύει το 85% της Ελληνικής παραγωγης τυριών .

Τα ελληνικά τυριά έχουν προτεινόμενη ονομασία προέλευσης κάτι που συμαίνει πως ειναι κατοχυρωμένα σαν ακριβή και γνήσια Ελληνικά προιόντα. Τα πιο διάσημα Ελληνικά τυριά είναι.:

ΦΕΤΑ

Είναι η πιο διαδόμενη στον κόσμο. Πρόκειται για λεύκο μαλακό τυρι που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη το λιγότερο 2 μήνες. Αποτελεί σημαντίκο παράγοντα στην διαιτολογία των Ελλήνων . Η μέση κατανάλωση φέτας είναι η υψηλότερη στον κόσμο περίπου 24 κιλά ανά άτομο. Παρασκευάζεται απο πρόβιο γάλα η κατσικίσιο στην Μακεδονία , Θράκη , Ήπειρο , Στερεά Ελλάδα , Θεσσαλία , Πελλοπόνησο και Μυτιλήνη. Η γεύση της είναι ελαφρά αλμυρή και υπόξινη . Καταναλώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση με όλα σχεδόν τα φαγητά.

ΚΑΣΕΡΙ

Το κασέρι είναι παραδοσιακό ημίσκληρο ελληνικό τυρί  που παρασκευάζεται από πρόβιο ή κατσικίσιο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρομάζας , στην Μακεδονία , Θεσσαλία , Μυτιλήνη , και Ξάνθη.

Το κασέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο ή έδεσμα ή σε πίτες.

Έχει ήπιο άρωμα και γεύση.

ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ

Παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβιο γάλα αναμειγμένο με μικρές ποσότητες κατσικίσιου στην Δυτική Μακεδονία , στην Ήπειρο , στην Ευρυτανία και στην Αιτωλοακαρνανία.

ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ

Το κατίκι Δομοκού είναι ένα παραδοσιακό προιόν την Φθιώτιδας. Είναι ελαφρύ λευκό κρεμώδες τυρί με υπόξινη γεύση και ευχάριστο άρωμα χωρίς επιδερμίδα και παράγεται απο αιγοπρόβειο γάλα που φυλλάσεται σε δοχεία.

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ

Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στην Μακεδονία , στην Ήπειρο , Θεσσαλία , Στερεά Ελλάδα , Πελλοπόνησο , Κρήτη , Ιόνια νησιά , και στις Κυκλάδες.

Είναι από τα παλιότερα ελληνικά σκλήρα τυριά με αλμυρή και πικάντικη γεύση με ωρίμανση το λιγότερο τριών μηνών.

ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή με μίξη και των δύο. Υπάρχουν 2 είδη ανθότυρου ο φρέσκος και ο ξηρός.

ΑΝΕΒΑΤΟ

Το ανεβατό Γρεβενών είναι κρεμώδες τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωμένο πρόβειο ή αίγειο γάλα ή με μίξη και των δύο στην περιοχή των Γρεβενών. Έχει αλμυρή και υπόξινη γεύση με πλούσιο άρωμα χωρις σχήμα και περίβλημα.

ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

Πραδοσιακό καπνιστό σκληρό τυρί που παράγεται στην περιοχή του Μετσόβου στην Ήπειρο . Καπνίζεται κρεμασμένο τυλιγμένο σε σχοινί με τη μέθοδο της pasta filata , με διαδικασί ωρίμανσης περίπου 3 μήνες.

ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασού. Είναι σκλήρο τυρί με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο μετά από ωρίμανση 3 μήνων ή ως σαγανάκι..

ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ

Παραδοσιάκο ελληνικό τυρί κρεμώδες που παρασκευάζεται αποκλειστικά στις Κυκλάδες από πρόβειο ή αγελαδίνο ή κατσικίσιο η με την μίξη και των 3 .

ΜΠΑΝΤΖΙΟΣ

Ο Μπαντζιος είναι ένα είδος ημίσκληρου τυριού χωρίς εξωτερικό περίβλημα και παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή πρόβειο και κατσικίσιο μαζί. Είναι συσκευασμένο σε δοχεία και κομμένο σε τετράγωνα βάρους περίπου ενός κιλού.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

Παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα η μείγματα του με γίδινο και ωριμάζει σε διάστημα περίπου 3 μηνών .

ΓΑΛΟΤΥΡΙ

Ένα απο τα παλαιότερα παραδοσιακά τυριά της χώρας. Παρασευάζεται από πρόβειο γάλα ή κατσικίσιο στην Ήπειρο , και στη Θεσσαλία. Έχει μαλακή δομή με υπόξινη γεύση και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΓΡΑΦΩΝ

Είναι σκλήρο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και χρειάζεται 3 μήνες ωρίμανσης .

Τρώγεται αυτούσια συνοδευμένη από φρούτα , ψωμί και από το φαγητό.

ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ

Λευκό τυρί άλμης με ημίσκληρη υφή και οφείλει το σχήμα του στο ότι στραγγίζει και στεγνώνει σε καλαθάκια από λυγαριά που αφήνουν και το αποτυπωμά τους στη επιφάνεια του τυριού.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ  ΝΑΞΟΥ

Σκληρό κίτρινο τυρί με εξωτερικό περίβλημαποτ παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Νάξο και είναι από τα καλύτερα ελληνικά τυριά με φίνο άρωμα και σπάνια γεύση από παστεριωμένο γάλα αγελάδας με μικρό ποσοστό πρόβειου.

ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Πααδοσιάκο ελληνικό τυρί αλμυρό που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Μυτιλήνη από πρόβειο γάλα η με μείγματα κατσικίσιου και χρόνο ωρίμανσης 3 μήνες. Διατηρείται στο ελαιόλαδο γιαυτό και ονομάζεται λαδοτύρι .

ΜΑΝΟΥΡΙ

Είναι ημίσκληρό λευκό τυρί με μοναδική γεύση και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο .

ΠΥΚΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ

Το τυρί αυτό είναι μυζήθρα και είναι απο τα πιο περίφημα ελληνικά τυριά  μαλακό και κρεμώδες  με λευκό χρώμα ενώ προέρχεται αποκλειστικά από γάλα αίγειο ή πρόβειο ή μείγμα και των δύο. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο και μέσα σε πίτες.

ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

Η ξινομυζήθρα κρήτης είναι μαλακό τυρί κρεμώδες με όξινη γεύση ως υπόξινη και παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα χωρίς σχήμα και εξωτερικό περίβλημα.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ ΩΣ ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΌΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ  Η ΠΗΓΗ ΓΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.